במאמר הקודם קראנו על הברכה, העושר וההקלה שהחשמל הביא לחברה האנושית הפרטית והעסקית, החל מתקופת המהפכה התעשייתית השנייה (שנת 1870). החשמל נתפס כאחד הצדדים החיוביים של המודרנה, ובמדינות המפותחות היה עידוד לעבור לשימוש בחשמל במכשירים הביתיים ובמכונות התעשייתיות. גם אצלנו קידמה הממשלה את השימוש בחשמל, ופרסומאים טבעו את הסלוגן "יותר חשמל, פחות עמל" (תשאלו את המבוגרים).
התוצאה של זה, עם גידול האוכלוסייה הגדול בעולם, היתה גידול עצום בצריכה – ובייצור – של חשמל.
התוצאה היא קטסטרופה!
אבל... למה זה כל כך חמור? אז אנחנו צורכים יותר אנרגיה.
So what?
זה חמור מאוד, כי אנחנו מחריבים את הבית היחיד שיש לנו – כדור הארץ
סוג האנרגיה העיקרי שאנחנו צורכים מיוצר ע"י אנרגיה פוסילית, או אנרגיה שמקורה במאובנים. מדובר בפחם ובנפט ומוצריו. אלה שרשראות כימיות שיסודן ביסוד פחמן (C) אשר נוצרו מריבוד של חומרים אורגניים (צומח ובע"ח) ששקעו בקרקע והפכו לאורך אלפי שנים לחומרי דלק.
יש 3 סיבות עיקריות לכך שהדלקים הפוסיליים הפכו לחומר הגלם העיקרי של תעשיית ייצור האנרגיה בעולם:
א. הם זמינים וקלים יחסית לכרייה והפקה.
ב. הצפיפות האנרגטית (המטען האנרגטי ביחס למסה) שלהם גבוהה, והם מתאימים במיוחד להנעת מערכות נעות, כמו מטוסים, מכוניות ואוניות.
ג. הם נמצאים בטבע במצב מוצק או נוזלי ואין קושי באגירה ובשינוע שלהם.
אבל... יש להם 2 חסרונות כבדים:
א. הם משאב מוגבל ולא נוכל לקיים את האנושות לנצח ע"י אגירה שלהם.
ב. השריפה שלהם פולטת לאטמוספירה גזים רעילים (CO) וגזים שמזיקים לשכבת האוזון שבאטמוספירה (CO2). שכבת האוזון פועלת כמסנן UV בכניסה לאטמוספירה וההרס שלה גורם להתחממות כדור הארץ.
עקב כך אנחנו מרגישים כבר היום את ההתחממות הגלובלית.
אנחנו הדור הראשון שחש את הנזק,
והדור האחרון שיכול לעשות משהו כדי לעצור אותו
אנרגיות מתחדשות
חומרת המצב לא נעלמה מעיניהם של פעילים באגודות ומפלגות ירוקות, בעיקר בצפון ומערב אירופה ובמדינת קליפורניה שבארה"ב. לאורך 25 השנים האחרונות הם מנסים לקדם, גם מבחינה טכנולוגית וגם מבחינה רגולטורית, מיזמים וטכנולוגיות שיאפשרו להפיק אנרגיה באמצעות דלקים מתחדשים ונקיים.
עיקר ההצלחה, נכון להיום, נמצא באנרגיה סולארית, אנרגיית רוח ואנרגיה הידרו-אלקטרית (שהינה ותיקה יותר ולכן נפוצה יותר). כל שאר השיטות (בעיקר ניצול אשפה ופרש להפקת מתאן) תופסות נפח הרבה יותר קטן.
לאנרגיות מתחדשות יש על הנייר יתרונות רבים, אבל בפועל יש להם גם חסרונות לא מעטים, ובראשם הזמינות הלא אחידה.
עם זאת, זה כלי העבודה העיקרי שיש בידינו ויש לנצל אותו עד תום.
לצערנו, האימוץ של אנרגיות מתחדשות ונקיות קורה בעיקר במדינות מפותחות ועשירות, בקנה מידה לא גדול באופן גלובלי. כדי להבין את ממדי הבעיה נסתכל על הגרף הבא:
התפלגות ייצור אנרגיה בעולם לפי מקור: